Wiza do Egiptu – zasady

Wyjazd do Egiptu dla turystów z Polski wiąże się z koniecznością posiadania paszportu, ważnego przez co najmniej 6 miesięcy od dnia wjazdu. Konieczne jest także posiadanie wizy – można ją uzyskać zarówno ambasadzie, bądź konsulacie egipskim, jak i na lotnisku.

Wiza konsularna uprawnia nas do pobytu w Egipcie przez trzy miesiące. Przy wyjazdach turystycznych jednak, wiza kupowana na lotnisku w postaci naklejki w paszporcie zupełnie wystarczy – czas jej ważności to 30 dni. Koszt zakupu wizy to 15$ – opłatę uiszcza się na granicy.

egyptvisa

Turyści, którzy planują pobyt jedynie na Półwyspie Synaj (Sharm el Sheikh, Dahab, Taba), nie mają obowiązku wykupywania wizy – otrzymują pieczątkę „Sinai Only” bez dodatkowych opłat, ważną 14 dni. Warto jednak pamiętać, że „Sinai Pass” obowiązuje jedynie w przypadku, gdy turysta nie porusza się po drogach, prowadzących bezpośrednio do stolicy kraju. W praktyce, oznacza to, że planujący podróż do Kairu, Luksoru, czy też parku Ras Mohammad, czy też na Górę św. Katarzyny zobowiązany jest wizę wykupić.

W przypadku chęci przedłużenia wizy, można to zrobić bez problemów w biurach paszportowych, które znajdują się w głównych miastach kraju. Należy posiadać przy sobie zdjęcie paszportowe. Opłata wynosi 8 EGP do 15 dni od wygaśnięcia, bądź 100 EGP w terminie późniejszym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *