Co warto zjeść w Egipcie?

Jadąc do Egiptu, nie sposób zakosztować a arabskiej kuchni, pełnej aromatycznych przypraw oraz oryginalnych smaków. Skosztować warto m.in.:

  • Mięsa z grilla – jagnięciny, wołowiny, bądź kurczaka – podawanego w kawałkach, lub w postaci Kofty – małych kotletów mielonych – przyprawione kolendrą, niekiedy miętą, a także mieszanką ostrych przypraw,
  • Jagnięciny nadziewanej – z celulą, rodzynkami i orzechami, podawanej w sosie pomogorowym
  • Falafeli – smażonych na głębokim ogniu kulek z soczewicy, pietruszki i kolendry – doskonałego dodatku do dań mięsnych, jak i samodzielną potrawę,
  • Taamiji – to smażone kulki z zielonego bobu, podobne do falafeli,
  • Baklawy – tradycyjnego arabskiego ciasta z cienkiego i chrupiącego ciasta, przekładanego miodem i bakaliami,
  • Koszari – potrawki z kurczaka z ryżem, soczewicą i cebulą, usmażonej na chrupko,
  • Molochiji – kleistego dania z zielonych warzyw, niekiedy podawanego z mięsem.

Na wybrzeżu Morza Czerwonego, warto odwiedzić nadmorskie restauracje, serwujące świeże owoce morza oraz ryby – najczęściej możemy sobie w nich wybrać kawałek, z którego ma zostać przyrządzone nasze danie.

Koszt obiadu w egipskiej restauracji wyniesie ok. 50 – 80LE na osobę. Do tego doliczyć należy zwyczajowy napiwek dla kelnera. Pamiętajmy, że każda zamówiona z menu potrawa liczona jest osobno, a ceny w restauracjach nie podlegają negocjacjom. Warto więc, przed dokonaniem wyboru, upewnić się od kelnera, jakie są ceny poszczególnych elementów.