Co warto zjeść w Egipcie?

Jadąc do Egiptu, nie sposób zakosztować a arabskiej kuchni, pełnej aromatycznych przypraw oraz oryginalnych smaków. Skosztować warto m.in.:

  • Mięsa z grilla – jagnięciny, wołowiny, bądź kurczaka – podawanego w kawałkach, lub w postaci Kofty – małych kotletów mielonych – przyprawione kolendrą, niekiedy miętą, a także mieszanką ostrych przypraw,
  • Jagnięciny nadziewanej – z celulą, rodzynkami i orzechami, podawanej w sosie pomogorowym
  • Falafeli – smażonych na głębokim ogniu kulek z soczewicy, pietruszki i kolendry – doskonałego dodatku do dań mięsnych, jak i samodzielną potrawę,
  • Taamiji – to smażone kulki z zielonego bobu, podobne do falafeli,
  • Baklawy – tradycyjnego arabskiego ciasta z cienkiego i chrupiącego ciasta, przekładanego miodem i bakaliami,
  • Koszari – potrawki z kurczaka z ryżem, soczewicą i cebulą, usmażonej na chrupko,
  • Molochiji – kleistego dania z zielonych warzyw, niekiedy podawanego z mięsem.

Na wybrzeżu Morza Czerwonego, warto odwiedzić nadmorskie restauracje, serwujące świeże owoce morza oraz ryby – najczęściej możemy sobie w nich wybrać kawałek, z którego ma zostać przyrządzone nasze danie.

Koszt obiadu w egipskiej restauracji wyniesie ok. 50 – 80LE na osobę. Do tego doliczyć należy zwyczajowy napiwek dla kelnera. Pamiętajmy, że każda zamówiona z menu potrawa liczona jest osobno, a ceny w restauracjach nie podlegają negocjacjom. Warto więc, przed dokonaniem wyboru, upewnić się od kelnera, jakie są ceny poszczególnych elementów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *